Wegańska wigilia — pomysły na roślinne dania i ciasta

Wegańska wigilia — pomysły na roślinne dania i ciasta

Święta Bożego Narodzenia to czas pełen tradycji i wspólnego biesiadowania przy wigilijnym stole. Roślinna wersja tego święta nie musi jednak oznaczać rezygnacji z pysznych, świątecznych potraw. Wręcz przeciwnie — to doskonała okazja, by odkryć nowe smaki. Poniżej przestawiamy wegańskie potrawy, które zachwycą zarówno wegan, jak i miłośników klasycznych potraw.

Seleryba

Seleryba to jedno z najciekawszych i najbardziej oryginalnych wegańskich dań na wigilijnym stole. To potrawa, która naśladuje smak ryby, ale jest w pełni roślinna. Seler w algach nori smażony w klasycznej panierce świetnie komponuje się z innymi daniami na wigilijnym stole, stanowiąc smaczną alternatywę dla tradycyjnych rybnych potraw.

Seler obieramy i kroimy w dwucentymetrowe plastry. Wrzucamy do bulionu warzywnego i dodajemy algi nori dla rybnego posmaku. Doprawiamy sosem sojowym, ziarenkami ziela angielskiego i liściem laurowym. Gotujemy do miękkości. Po tym czasie studzimy kawałki selera i owijamy je wodorostami. Oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Selerybę smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż do zarumienienia.

Wegański makowiec z migdałami

Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast na wigilijnym stole. W wegańskiej wersji także zachwyca swoim smakiem i aromatem. Z pewnością zasmakuje nie tylko fanom roślinnych deserów i sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, jak i w czasie całych świąt.

Na początek orzechy i rodzynki moczymy przez 2-3 godziny w letniej wodzie, a następnie drobno siekamy i mieszamy z masą makową. Dodajemy rozpuszczoną margarynę roślinną, starte jabłka i zblendowane banany. W rondelku podgrzewamy napój migdałowy z miodem i przelewamy do masy. Całość przekładamy do formy i pieczemy w 180°C przez 40 minut. Gotowy makowiec chłodzimy w lodówce, a przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.

Wegańskie paszteciki wigilijne

Kolejną propozycją są wegańskie paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami. Są lekkie, chrupiące i pełne smaku, a przy tym doskonale zaprezentują się na świątecznym stole. Idealnie smakują solo, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu.

Zobacz również  Ile kalorii ma 250 g borówek - sprawdź kaloryczność borówki amerykańskiej

Zaczynamy od podgrzania napoju owsianego (można również użyć mleka sojowego) i wymieszania go z suchymi drożdżami, cukrem, szczyptą soli, oleju i mąką. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie kiszoną kapustę płuczemy i przekładamy do rondelka. Przyprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym i gotujemy do odparowania wody. Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę i posiekane pieczarki. Smażymy kilka minut. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kwadraty, a na środek wykładamy farsz i sklejamy. Wegańskie pasztety posypujemy czarnuszką i pieczemy 15-20 minut w 200°C.

Wegańskie śledzie po kaszubsku

Wegańskie śledzie po kaszubsku to doskonała alternatywa dla mięsnych potraw wigilijnych. Boczniaki korzenne w sosie sojowym, musztardzie i occie w połączeniu z wędzonymi śliwkami z pewnością przypadną do gustu nie tylko weganom. Najlepiej smakują w towarzystwie chrupiącej kromki chleba.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dodajemy pokrojone drobno śliwki suszone, a następnie wrzucamy boczniaki przekrojone na pół. Po chwili całość mieszamy i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy, musztardę francuską, sos sojowy, ocet, liść laurowy, ziele angielskie, goździki, pieprz i sól. Dusimy, aż do zgęstnienia. Tak przygotowane danie serwujemy ze świeżą natką pietruszki na wierzchu.

Czekoladowy wegański keks

Ostatnią propozycją jest czekoladowy wegański keks, który stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych wypieków, które często zawierają jajka czy mleko. Jest równie wilgotny, aromatyczny i pełen smaku.

W misce mieszamy mąkę, kakao, zmielone migdały i sodę oczyszczoną. Dodajemy olej kokosowy, cukier trzcinowy, melasę, mleko roślinne i sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy z namoczonymi w rumie owocami suszonymi. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy w 180°C przez 60-90 minut do suchego patyczka. Keks przed podaniem dekorujemy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.

Wegańskie święta — podsumowanie

Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja, by podkreślić tradycję w nowoczesnym, roślinnym wydaniu. Choć klasyczne potrawy, takie jak tradycyjny bigos, zupa grzybowa, sałatka jarzynowa czy pierogi z kapustą i grzybami, są nieodłącznym elementem wigilijnego stołu, warto również dodać coś nowego, aby urozmaicić świąteczne menu. Życzymy smacznego!

Zobacz również  Zdrowe nawyki: Klucz do lepszego samopoczucia i dłuższego życia

Może Cię zainteresuje

2 thoughts on “Wegańska wigilia — pomysły na roślinne dania i ciasta”

Comments are closed.

Scroll to Top