Organizacja lodówki. Jak dobrze rozmieścić produkty?

Prawidłowe ulokowanie zakupów w lodówce to wbrew pozorom kluczowa sprawa dla Twoich finansów. Dobre rozmieszczenie przekłada się na produkty, które posłużą nam dłużej, wolniej się zepsują i pozwolą na mniejsze marnowanie jedzenia. A co za tym idzie: w naszej kieszeni zostanie więcej pieniędzy. Czy wiesz, że umieszczenie niektórych produktów obok drugich powoduje ich natychmiastowe psucie??? Jak zatem prawidłowo rozmieścić jedzenie w lodówce?

Drzwi

Z racji faktu, że drzwi są tak naprawdę najcieplejszym miejscem w lodówce należy na nich umieszczać produkty, którym chwilowa zmiana temperatury nie zaszkodzi. Mowa to głównie o sokach, przyprawach typu ketchup, musztarda, majonez czy dżemy. Z racji tego, że ciągle otwieramy drzwi i to wielokrotnie to zmiany temperatury są regularne. Nie należy na nich umieszczać mleka – powinno się znaleźć na środkowej półce. To samo tyczy się jajek – potrzebują stałej temperatury i najlepiej dla nich jeśli znajdują się na środkowej półce. Wtedy dłużej zachowują świeżość.

O wychładzaniu produktów przed ich umieszczeniem w lodówce jak również innych sprawdzonych sposobach na oszczędzanie pisałam tutaj.

Półki

Ogólna zasada jest taka by ugotowane i świeże produkty trzymać zupełnie oddzielnie. Na najwyższych półkach powinny się znaleźć ugotowane potrawy, do szybkiego spożycia, a niżej produkty świeże.

Działa tu świetnie zasada dostępności, której jestem wielką fanką a o której pisałam TUTAJ.

Ziół nie umieszczamy przy samych ściankach lodówki, bo jest tam zimno i może to spowodować ich zamarznięcie. Najlepiej je zamrozić w podajnikach do kostek lodu. Ale jeśli musimy je trzymać w lodówce to niech znajdą się na średniej półce, pośrodku.

Pośrodku umieszczamy również nabiał, produkty mleczne, tj. jogurty, sery, masło czy mleko właśnie. Jest to jednocześnie rzecz, do której najciężej mi się przyzwyczaić, bo jeszcze do niedawna trzymałam mleko na drzwiach lodówki. Natomiast niejednokrotnie łapałam się na tym, że mleko stojące na drzwiach było dziwne – jakby szybciej się psuło. Teraz już rozumiem powody…

Na najniższych półkach – tam, gdzie jest najzimniej – trzymamy zawsze mięso i ryby.

Podzielmy to dla ułatwienia:

  • Półka najwyższa: resztki, rzeczy ugotowane (zupy), do szybkiego zjedzenia.
  • Półki środkowe: nabiał, mleko, jajka, zioła.
  • Półki najniższe: mięso surowe, ryby.

Zamrażalnik

Jestem zachwycona systemem organizacji mrożenia resztek jaki poleca Jamie Oliver. Wygląda on mniej więcej tak:

Źródło: tutaj.

Wszystkie produkty są ułożone jak kartoteka. Woreczki są podpisane i oznaczone datą, dzięki czemu wiadomo kiedy trafiły do zamrażalnika. To szalenie ważna kwestia, bo spotkałam się z tym, że bardzo często po prostu wrzucamy jakiś produkt do zamrażalnika i odkrywamy go po wielu miesiącach. Czasami nawet nie jestem w stanie określić kiedy go tam włożyłam… Dzięki takiej metodzie przechowywania problem ten zostaje rozwiązany. Oczywiście, jest to system najlepszy dla szuflad, ale właściciele półek mogą układać woreczki pionowo, jak książki.

Szuflady

Służą do przechowywania owoców i warzyw. Oddzielnie trzymamy owoce a oddzielnie warzywa. Części z nich nie trzymamy w lodówce w ogóle ze względu na gazy, które wydzielają i które zatruwają inne owoce i warzywa powodując ich gnicie.

Produkty, których nie należy umieszczać w lodówce.

Pewne kombinacje owoców i warzyw działają na siebie niekorzystnie, tzn. powodują ich szybsze psucie, co w efekcie prowadzi do marnowania jedzenia i pieniędzy. W lodówce nie należy trzymać awokado, bananów, nektarynek, brzoskwini, śliwek, gruszek i pomidorów – właśnie przez fakt, że wydzielają gazy, które powodują psucie innych warzyw. Najlepsze dla nich będzie suche i ciemne miejsce – poszukaj właściwej kuchennej szafki.

Zupełnie oddzielnie należy potraktować ziemniaki, których również nie umieszczamy w lodówce ze względu na substancje, które wydzielają się w nich pod wpływem niskich temperatur. Suche, ciemne miejsce – TAK. Lodówka – NIE.

Chcesz poczytać o moich kuchennych zasadach? Zajrzyj do tego wpisu.

Chcesz lepiej zorganizować swoją szafę? Zajrzyj do tego wpisu.

Czy teraz jesteś już gotowa do przeorganizowania swojej lodówki tak by ułatwić sobie działanie? Pamiętaj, że odpowiednie rozlokowanie zakupów w lodówce skraca czas Twojego działania – szybciej je znajdziesz na właściwym dla nich miejscu. To jedno, a drugie to fakt, że widzisz doskonale co i gdzie się znajduje i korzystasz ze wszystkich produktów. Szczególnie z resztek, które są na eksponowanym miejscu;)

I jeszcze mały prezent dla Ciebie – infografika do powieszenia na lodówkę, żeby pamiętać co gdzie i jak :) Zachęcam Cię do pobrania.

Dodaj komentarz