post-dabrowskiej-planowanie-zdrowe-nawyki
Lifestyle

Dieta dr Dąbrowskiej – na czym polega? Z czym to się je?

Wraz z ukazaniem się książki „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej” dużo osób poznało lecznicze właściwości tej kuracji. W jej trakcie organizm przechodzi na odżywianie wewnętrzne, „żywi się” chorymi komórkami, usuwa z ciała toksyny i co może być kluczowe: leczy wiele ciężkich chorób, w tym m.in. Hashimoto. Docenisz ją nie tylko za szybki spadek wagi, ale i jej OGROMNĄ prostotę. Masz listę z paroma produktami – jesz ile chcesz, tak by nie czuć głodu. Czy można prościej?

To działa! I się nie głodzisz.

Wiele osób swoim własnym przykładem podkreśla, że ta dieta wyleczyła ich dolegliwości i to niejednokrotnie bardzo poważne. Pacjenci z chorobami tarczycy całkowicie odstawiają lub znacząco zmniejszają przyjmowane dawki leków. Post ma właściwości uzdrawiające. Mówiąc krótko: wraz z toksynami uciekają z ciała choroby. Często pierwsze dni są bardzo trudne: bóle głowy, biegunki, zmęczenie, senność. Pocieszające jest to, że z każdym kolejnym dniem jest nam coraz łatwiej.

Na poście nie musisz się głodzić. Jesz ile chcesz! Oczywiście jest jeden warunek: jesz to, co jest na liście rzeczy dozwolonych. Szczegóły niżej. Warto rozplanować sobie posiłki (pisałam o tym tutaj) i mieć je pod ręką, tak by nie mieć poczucia zagubienia. Wielokrotnie w trakcie mojego postu sięgałam po swoją listę i za każdym razem znalazłam na niej coś nowego. Nawet jeśli mój obiad, śniadanie i kolacja składały się z tych samych warzyw.

Czego nie jeść?

Dieta dr Dąbrowskiej jest rodzajem postu i powstrzymujemy się na niej od jedzenia:

  • białka (mięsa, ryby, jaja, mleko i przetwory, rośliny strączkowe)
  • węglowodanów (zboża, pieczywo, kasze, ryż, płatki, otręby, makarony)
  • tłuszczy (oleje, masło, smalec, nasiona oleiste, orzechy itp.)

Co jeść w trakcie postu?

  • warzywa korzeniowe: marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew,
  • warzywa kapustne: kapusta, kalafior, brokuł,
  • cebulowe: cebula, por, czosnek,
  • dyniowate: dynia, kabaczek, ogórki,
  • psiankowate: pomidor, papryka,
  • liściaste: sałata, natka pietruszki, zioła.
  • niskocukrowe owoce: jabłka, grejpfruty, cytryny.
  • zielone koktajle

Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych. NIE WOLNO ICH SMAŻYĆ!

Wśród napojów poleca się picie wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw.

Nie pijemy kawy, mocnej herbaty, alkoholu. Nie palimy papierosów.

Odstawienie kawy i papierosów powoduje bardzo często dolegliwości odstawienne, tj. bóle głowy, biegunki, wysypki, gorączkę. To znak, że organizm się oczyszcza – nie należy wtedy przerywać diety. Osobiście zalecam wcześniejsze odstawienie tych używek, tak by łatwiej przejść post. Ja sama miałam pierwszego dnia straszny ból głowy.

Jak długo powinien trwać?

  • 2 tygodnie to post profilaktyczny,
  • 3-6 tygodni post leczniczy.

UWAGA : Po poście należy godnie z zasadami prawidłowo z niego wyjść,
stopniowo wprowadzając kolejne produkty żywnościowe, tak by nie zepsuć uzyskanych efektów i nie wywołać szoku w organizmie. 

  • Chcesz wiedzieć co dla mnie zrobił post dr Dąbrowskiej? Jakie nawyki mi uświadomił? Zapraszam do tego wpisu.
  • Chcesz wiedzieć jakie nawyki stosuję w kuchni by ułatwić sobie życie? Zajrzyj tutaj.
  • Chcesz kupić książkę z dokładnym opisem postu dr Dąbrowskiej? Kliknij TUTAJ.Chcesz zacząć od razu? W TYM wpisie podpowiem Ci jak to zrobić.

Zastanów się również czy zmiany, które chcesz wprowadzać na pewno są Ci potrzebne? A może jednak nie dotyczą Ciebie tylko są pełne oczekiwań innych? Zobacz jak dużo taka wiedza daje – pisałam o tym TUTAJ.

***

Przykładowy dzienny jadłospis

Dzień można rozpocząć od wypicia 1 szklanki wody z cytryną, lub ze szczyptą soli nierafinowanej, albo zakwaszonej dwoma łyżeczkami octu jabłkowego.

Śniadanie:
Sok: sok pomidorowy
Zakwas z buraków
Surówka 1: tarta marchew z jabłkiem i cytryną
Surówka 2: surówka z kapusty kiszonej, jabłka i szczypiorku
Warzywa gotowane: brokuł z koperkiem

Obiad:
Sok: zielony z jabłek i jarmużu
Surówka 1: surówka ze świeżej kapusty z dodatkiem marchwi i koperku
Surówka 2: surówka z pomidora z cebulą, przyprawiona octem jabłkowym i bazylią
Zupa krem z kalafiora z warzywami
Kompot: z jabłek z dodatkiem przypraw (goździki, cynamon) bez cukru

Kolacja:
Sok: wielowarzywny
Surówka 1: surówka z selera naciowego i białej rzodkwi z kiełkami brokułu
Surówka 2: z tartego jabłka z dodatkiem truskawek
Warzywa gotowane: leczo jarskie z cukinii z pomidorami, cebulą i papryką
Herbata miętowa
Owoc: ½ grejpfruta

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *