5 prostych przepisów na posiłek dla dziecka. Idealne gdy nie masz czasu.
Albo po prostu Ci się nie chce. Czasami miewam takie dni, że nie wiem w co ręce włożyć, mam dużo rzeczy do ogarnięcia i jak pomyślę, że muszę jeszcze ugotować coś zdrowego i sycącego od razu sięgam po któryś ze sprawdzonych przepisów. Każdy posiłek jest prosty i sycący. Spróbuj!
Kochana Mamo, chcesz sobie ułatwić gotowanie dla dziecka? Zajrzyj do tego wpisu.
Posiłek dla dziecka nr 1: kasza z sosem z duszonych pomidorów.
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej (ale gotuję taką jaką mam pod ręką),
- pomidor (obieram ze skórki, ale można zostawić, jak kto lubi),
- bazylia suszona,
- olej winogronowy (ale może być zwykły),
Do rondelka wlewam olej, wrzucam pokrojone w kostkę pomidory, dorzucam suszonej bazylii i duszę ok 10 minut aż zrobi mi się ładny soso -przecier. W wersji dla dorosłych dolewam łyżkę sosu sojowego (jest wtedy jeszcze smaczniejszy, chociaż bez tego też smakuje). Wrzucam kaszę na talerz, polewam sosem. Ola jeszcze dodatkowo uwielbia z fasolką szparagową, ale można podać z innymi ugotowanymi warzywami. Jest przepyszne! Radzę spróbować również z makaronem.
Posiłek dla dziecka nr 2: placuszki z pietruszki.
Składniki:
- zawsze zostaje mi kawałek pietruszki (potrzebne są 2 sztuki) z gotowania bulionu, ale może być też surowa;
- 1 jajko,
- szklanka mąki (można próbować różnych wersji, ja chętnie korzystam z ryżowej),
- cynamon (wedle uznania, ja sypię łyżeczkę),
- jogurt.
Pietruszkę ścieram na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki mieszam i wylewam na teflonową patelnię (bez oleju) lub smażę na zwykłej z odrobiną tłuszczu (rzepakowy). Placuszki nadają się do zjedzenia jak zmienią kolor na delikatnie brązowy.
Posiłek dla dziecka nr 3: zupa z niczego.
Masz bulion? Jesteś uratowana :) Powinna być to pierwsza zasada jaką przekazują sobie matki z pokolenia na pokolenie.
Nauczyłam się mieć zapas bulionu w zamrażalniku. I kawałek awaryjnego brokuła w lodówce. Polecam wszystkim bulion z przepisu z Jadłonomi – wychodzi pyszny. Nie dodaję do niego soli, co sprawia, że jest bardzo delikatny w smaku. W wersji dla dorosłych lekko go dosalam.
Składniki:
- 2 szklanki bulionu,
- 3 główki brokuła,
- marchew,
- odrobinę natki pietruszki (albo i nie – jak kto woli),
- 4 łyżki dowolnej kaszy.
Marchew i brokuła gotuję w jednym garnku a po 15 minutach wlewam do bulionu, doprawiam i podgrzewam 5-10 minut. Ola uwielbia zjadać kaszę rączką a bulion wypijać z łyżki.
Zamiast brokuła dodaj: kalafior, trochę fasolki szparagowej lub brukselkę.
Posiłek dla dziecka nr 4: czerwona fasola w gęstym sosie z soczewicy z papryką.
Składniki:
- pół szklanki soczewicy czerwonej
- 1/4 papryki czerwonej
- szklanka bulionu warzywnego
- puszka czerwonej fasoli
- 1/4 cebuli + 1 ząbek czosnku
- trochę oleju do podsmażenia (rzepakowy)
- przyprawy: szczypta słodkiej papryki
Gotuję pół szklanki soczewicy czerwonej (na szklance wody, ok 10min, czekam aż soczewica wchłonie wodę). W drugim garnku skrajam cebulkę i czosnek, podsmażam, dodaję ugotowaną soczewicę i paprykę pokrojoną w kostkę. Gotuję 10minut i blenduję na gładki sos. Dosypuję słodką paprykę (przyprawa). Dorzucam czerwoną fasolę z puszki i podgrzewam kolejne 10 minut do miękkości fasoli. Wychodzi przepyszna, nawet dla osób, które nie lubią czerwonej fasoli.
W wersji z mięsem można zrobić delikatne kotlety z mięsa mielonego (jajko, mielone, kasza manna, przyprawy, obsmażamy z obu stron i dusimy 20 minut w sosie po zblendowaniu).
Posiłek dla dziecka 5: kopytka wytrawne ze szpinakiem
Składniki:
- mrożony szpinak (4-5 kostek lub pół szklanki rozdrobnionego). Czasami używam zblendowanego jarmużu.
- jajko,
- szklanka mąki,
- 250 g sera twarogowego,
- gałka muszkatołowa,
- można dodać skrojoną w kostkę cebulę.
Szpinak podgrzewamy na patelni aż zrobi się miękki, mieszamy ze wszystkimi składnikami, zagniatamy ciasto. Rolujemy w długie wałeczki i odkrajamy nożem rąby o szerokości ok. 2 palców. Wrzucamy na gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 8-10 minut. Polecam podawać z sosem z pierwszego przepisu. Wychodzi pyszny :) Jeszcze prostsza jest wersja bez szpinaku – kopytka na słodko, podaję z jogurtem naturalnym i syropem z agawy albo owocami. Polecam!
Sprawdzajmy kombinacje, mieszajmy składniki.
Jak widać każde z tych dań można zbudować z różnorakich kombinacji. Dodając 1 składnik lub go zmieniając tworzymy zupełnie nowy posiłek. Polecam poeksperymentować z przyprawami i składnikami, którymi zastępujemy bazę. Jak nie mam jakiegoś składnik z przepisu to szukam alternatywy. Jestem ostrożna z przyprawami, bo te rzeczywiście potrafią drastycznie zmienić smak.
Pamiętaj też o planowaniu posiłków z wyprzedzeniem. Pisałam o tym już tutaj i jeszcze raz zachęcam Cię do robienia tego regularnie. Chociaż wiem jakie to trudne… (o planowaniu przy dziecku pisałam już tutaj ;))
Masz jakiś sprawdzony i szybki przepis na dania dla swoich Pociech? Podziel się ze mną w komentarzu:)
2 komentarze
Patrycja
U nas dzisiaj rosołek, więc została i pietruszka i marchewka, z których zrobiłam placuszki wg Twojego przepisu ;) ciasto trochę za gęste, bo nie wiedziałam, ile jogurtu dodać, ale i tak wyszły pyszne!!! Danio się zajada! :)
Poukładana
Jogurtu dodaje się dowolnie – 2/3 łyżki w zależności jakie chcemy otrzymać placuszki. Mniej jogurtu to bardziej „zbite” placuszki. Dziękuję za komentarz:)