co-gotowac-dziecku
Dziecko,  Lifestyle

5 prostych przepisów na posiłek dla dziecka. Idealne gdy nie masz czasu.

Albo po prostu Ci się nie chce. Czasami miewam takie dni, że nie wiem w co ręce włożyć, mam dużo rzeczy do ogarnięcia i jak pomyślę, że muszę jeszcze ugotować coś zdrowego i sycącego od razu sięgam po któryś ze sprawdzonych przepisów. Każdy posiłek jest prosty i sycący. Spróbuj!

Kochana Mamo, chcesz sobie ułatwić gotowanie dla dziecka? Zajrzyj do tego wpisu.

Posiłek dla dziecka nr 1: kasza z sosem z duszonych pomidorów.

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej (ale gotuję taką jaką mam pod ręką),
  • pomidor (obieram ze skórki, ale można zostawić, jak kto lubi),
  • bazylia suszona,
  • olej winogronowy (ale może być zwykły),

Do rondelka wlewam olej, wrzucam pokrojone w kostkę pomidory, dorzucam suszonej bazylii i duszę ok 10 minut aż zrobi mi się ładny soso -przecier. W wersji dla dorosłych dolewam łyżkę sosu sojowego (jest wtedy jeszcze smaczniejszy, chociaż bez tego też smakuje). Wrzucam kaszę na talerz, polewam sosem. Ola jeszcze dodatkowo uwielbia z fasolką szparagową, ale można podać z innymi ugotowanymi warzywami. Jest przepyszne! Radzę spróbować również z makaronem.

Posiłek dla dziecka nr 2: placuszki z pietruszki.

Składniki:

  • zawsze zostaje mi kawałek pietruszki (potrzebne są 2 sztuki) z gotowania bulionu, ale może być też surowa;
  • 1 jajko,
  • szklanka mąki (można próbować różnych wersji, ja chętnie korzystam z ryżowej),
  • cynamon (wedle uznania, ja sypię łyżeczkę),
  • jogurt.

Pietruszkę ścieram na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki mieszam i wylewam na teflonową patelnię (bez oleju) lub smażę na zwykłej z odrobiną tłuszczu (rzepakowy). Placuszki nadają się do zjedzenia jak zmienią kolor na delikatnie brązowy.

Posiłek dla dziecka nr 3: zupa z niczego.

Masz bulion? Jesteś uratowana :) Powinna być to pierwsza zasada jaką przekazują sobie matki z pokolenia na pokolenie.

Nauczyłam się mieć zapas bulionu w zamrażalniku. I kawałek awaryjnego brokuła w lodówce. Polecam wszystkim bulion z przepisu z Jadłonomi – wychodzi pyszny. Nie dodaję do niego soli, co sprawia, że jest bardzo delikatny w smaku. W wersji dla dorosłych lekko go dosalam.

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu,
  • 3 główki brokuła,
  • marchew,
  • odrobinę natki pietruszki (albo i nie – jak kto woli),
  • 4 łyżki dowolnej kaszy.

Marchew i brokuła gotuję w jednym garnku a po 15 minutach wlewam do bulionu, doprawiam i podgrzewam 5-10 minut. Ola uwielbia zjadać kaszę rączką a bulion wypijać z łyżki.

Zamiast brokuła dodaj: kalafior, trochę fasolki szparagowej lub brukselkę.

Posiłek dla dziecka nr 4: czerwona fasola w gęstym sosie z soczewicy z papryką.

Składniki:

  • pół szklanki soczewicy czerwonej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • szklanka bulionu warzywnego
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/4 cebuli + 1 ząbek czosnku
  • trochę oleju do podsmażenia (rzepakowy)
  • przyprawy: szczypta słodkiej papryki

Gotuję pół szklanki soczewicy czerwonej (na szklance wody, ok 10min, czekam aż soczewica wchłonie wodę). W drugim garnku skrajam cebulkę i czosnek, podsmażam, dodaję ugotowaną soczewicę i paprykę pokrojoną w kostkę. Gotuję 10minut i blenduję na gładki sos. Dosypuję słodką paprykę (przyprawa). Dorzucam czerwoną fasolę z puszki i podgrzewam kolejne 10 minut do miękkości fasoli. Wychodzi przepyszna, nawet dla osób, które nie lubią czerwonej fasoli.

W wersji z mięsem można zrobić delikatne kotlety z mięsa mielonego (jajko, mielone, kasza manna, przyprawy, obsmażamy z obu stron i dusimy 20 minut w sosie po zblendowaniu).

Posiłek dla dziecka 5: kopytka wytrawne ze szpinakiem

Składniki:

  • mrożony szpinak (4-5 kostek lub pół szklanki rozdrobnionego). Czasami używam zblendowanego jarmużu.
  • jajko,
  • szklanka mąki,
  • 250 g sera twarogowego,
  • gałka muszkatołowa,
  • można dodać skrojoną w kostkę cebulę.

Szpinak podgrzewamy na patelni aż zrobi się miękki, mieszamy ze wszystkimi składnikami, zagniatamy ciasto. Rolujemy w długie wałeczki i odkrajamy nożem rąby o szerokości ok. 2 palców. Wrzucamy na gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 8-10 minut. Polecam podawać z sosem z pierwszego przepisu. Wychodzi pyszny :) Jeszcze prostsza jest wersja bez szpinaku – kopytka na słodko, podaję z jogurtem naturalnym i syropem z agawy albo owocami. Polecam!

Moja Ola jak zawsze zadowolona z jedzenia :)

Sprawdzajmy kombinacje, mieszajmy składniki.

Jak widać każde z tych dań można zbudować z różnorakich kombinacji. Dodając 1 składnik lub go zmieniając tworzymy zupełnie nowy posiłek. Polecam poeksperymentować z przyprawami i składnikami, którymi zastępujemy bazę. Jak nie mam jakiegoś składnik z przepisu to szukam alternatywy. Jestem ostrożna z przyprawami, bo te rzeczywiście potrafią drastycznie zmienić smak.

Pamiętaj też o planowaniu posiłków z wyprzedzeniem. Pisałam o tym już tutaj i jeszcze raz zachęcam Cię do robienia tego regularnie. Chociaż wiem jakie to trudne… (o planowaniu przy dziecku pisałam już tutaj ;))

Masz jakiś sprawdzony i szybki przepis na dania dla swoich Pociech? Podziel się ze mną w komentarzu:)

2 komentarze

  • Patrycja

    U nas dzisiaj rosołek, więc została i pietruszka i marchewka, z których zrobiłam placuszki wg Twojego przepisu ;) ciasto trochę za gęste, bo nie wiedziałam, ile jogurtu dodać, ale i tak wyszły pyszne!!! Danio się zajada! :)

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *